Mýty, prečo necestovať cez cestovku
Z každého rožka-troška
12.05.2019
Mýty, prečo necestovať cez cestovku

Ak hľadáte v tomto článku tipy, triky a návody ako cestovať čo najlacnejšie a low-costovo, tak nemusíte čítať ďalej. Rovno sa preklikajte niekde inam. Nie, nebude tu žiadny návod ako ušetriť, nájsť letenku za 20 EUR a ubytko za 15 EUR. Na svoje si neprídete ani vy, pre ktorých z vás je pojem cestovanie odfotiť sa pri Eiffelovke ( minimálne v 20-tich pózach ), postnúť to na Facebook alebo Instagram a odškrtnúť si, že ste boli v Paríži a ešte nakoniec nazvať sám seba dobrodruhom. Možno ma ukameňujú všetci blogeri, ktorí píšu návody na to, ako cestovať lacno a bez cestovky. Lacno neznamená kvalitne. Mne osobne v mnohých týchto blogoch chýbajú odborné vedomosti o daných destináciách, rôzne pikošky o mestách, pamiatkach, atrakciách, o živote,... Všade len samé výpočty, čo koľko stojí, ako sa najesť za 3 EUR atď.. Sami uznáte, že kvalita jedla musí byť určite excelentná a že chváliť sa low-costom nie je vždy štýlové. Poďme sa pozrieť na mýty, ktoré sa s cestovaním cez cestovku spájajú a ktorým veria ,,anti-cestovkári“.

MÝTUS č. 1

Cez cestovku cestujú iba ľudia, ktorí nevedia cudzí jazyk.

Omyl. Neverili by ste, koľko jazykovo zdatných klientov využíva služby cestovných kancelárií. Títo klienti nemajú problém komunikovať v reštaurácii, v hoteli, prípadne si pozrieť prehliadku zámkov alebo múzeí s audio-guidom v cudzom jazyku. Mnohokrát máme na zájazdoch učiteľov a lektorov cudzích jazykov, ktorí s komunikáciou v zahraničí nemajú absolútne žiadne problémy.

MÝTUS  č. 2  

Cez cestovku cestujú iba tí, ktorí si nevedia zabezpečiť ubytovanie, letenky, prípadne sa inak dopraviť na miesto.

Omyl. Mnoho klientov ( dovolím si tvrdiť 90 %, keďže online predaj v poslednej dobe stúpa  a určite prevyšuje kamenný predaj )  si zakupuje zájazdy cez CK online, taktiež klienti uhrádzajú svoje zájazdy cez internetbanking. Myslíte si, že by tak isto nezvládli zakúpiť cez internet ubytovanie a letenky ? Nie je to žiadna veda, tak isto ako si odkliknete kúpu zájazdu, odkliknete si aj kúpu letenky, ubytka, atď..  

MÝTUS č. 3

Cez cestovku cestujú iba tí, ktorí sa nevedia ,, hýbať “ vo svete.

Omyl.  Poznávačky sú v poslednej dobe veľkým trendom a obľubujú ich  ľudia s minimálne stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním. Máme množstvo klientov, ktorí bežne chodia na zahraničné pracovné cesty, obchodne do zahraničia, prípadne súkromne za rodinou, ale keď príde rad na poznávačku chcú cestovať na poznávací zájazd jednoznačne cez cestovnú kanceláriu. Medzi klientmi je množstvo úspešných ľudí, ktorí majú časovo náročné zamestnanie a nemajú čas hľadať si ubytovanie, dopravu, program, vstupenky, študovať si rôzne zaujímavosti o daných miestach, študovať si mapy, vymýšľať trasy, atď.. Manažér, ktorý pracuje 12 hodín denne, nebude strácať týždne hľadaním leteniek, ubytovania, rád, inštrukcií, recenzií o hoteloch, alebo informáciami o danej destinácii. Taktiež sa mu nebude chcieť zabezpečovať vstupenky do múzeí, zámkov, na vystúpenia, zabezpečiť si lokálnu privátnu dopravu. Oveľa jednoduchšie je kúpiť si zájazd ako komplexný balíček a nechať všetko na CK, pretože cestovanie cez cestovku určite šetrí čas, inak by ste si museli plánovať svoju cestu – ako a kam sa dostanete. Ja sama som už počula rôzne hlášky typu : ,, Vieš koľko sme si tú cestu dopodrobna plánovali ? “ Vždy som sa s prekvapením spýtala, že koľko a keď som počula, že 5 mesiacov, tak som takýchto ľudí úprimne ľutovala. Osobne si neviem predstaviť, že by som dajaký môj trip plánovala 5 mesiacov. A to z nasledujúcich dôvodov: 1.  mám málo času a využijem ho na iné efektívnejšie veci, 2. prestalo by ma to úplne baviť, lebo ak si niečo študujem 5 mesiacov, môžem rovno zostať doma, keďže by som si za ten čas cez google maps prešla už asi každú uličku v mestách, kde sa chystám, prečítala 7 bedekrov a pravdupovediac asi by som mala pocit, akoby som tam už bola.

MÝTUS č. 4

Na čo mi je sprievodca na poznávacích zájazdoch, ja ho nepotrebujem, veď si viem dané miesta pozrieť aj sama.

Tu sa zastavím pri slovíčku pozrieť. Áno, jasné, pozrieť si každý všetko dokáže sám, ale keď si to niečo pozriem s niekým, kto mi o tom povie rôzne pikantné informácie, má to určite inú šťavu, ako keď stojím pred nejakou atrakciou, prípadne pamiatkou a len pozerám a neviem o tom absolútne nič, ani žiadne fakty z histórie a zo súčasnosti, od kedy to tam je, prečo to vzniklo, na čo to slúžilo, atď.. Len stojím, vidím, pozerám, cvaknem do mobilu, idem ďalej. To je cestovanie ? Tým pádom mi to stačilo pozrieť si na nete a hotovo. Ďalšou výhodou je, že mi sprievodca pri prechádzke mestom ukáže množstvo pamiatok. Nemusím hľadať a podľa obrázku porovnávať, či je to tá pamiatka, ktorú vôbec hľadám. Ak mi nestačí len prísť, vidieť, odfotiť sa, ale aj prísť, vidieť, dozvedieť sa o histórii daného objektu, zistiť, čo si mám najviac všímať  a ak ma niekto upozorní na rôzne detaily, ktoré by som si bežne nevšimla, tak áno, jednoznačne sprievodcu potrebujem.

Sprievodcu potrebujem aj vtedy, ak chcem vidieť miesta, kde sa obyčajný turista nedostane, ak ma sprievodca zavedie napr. v Marrákeši do štvrti, kde turistu neuvidíte (pretože patrí k tým menej bezpečnejším), ak chcem vidieť mesto aj z inej strany ako z tej, ktorá je opísaná v bedekri, tak je to pecka. Uvítam sprievodcu aj vtedy, ak mi povie o živote v meste, ako to tam funguje, o každodennom živote, o tom, čo určite z gastronómie vyskúšať a čo radšej nejesť, ak mi povie o veciach, ktoré môže vedieť len ten, kto tam žil a kto ich prežil, tak ešte stále si myslíte, že je sprievodca zbytočný ? Ak nechcete chodiť len s bedekrom v ruke, pozerať do mapy alebo google maps, hľadať  pamiatky podľa obrázku a non-stop googliť info na nete, chodiť stále s očami upriamenými do mobilu alebo do knihy, ale namiesto toho si všímať okolie, počúvať zaujímavosti, možno stihnúť aj niečo viac ako je v programe a nechať sa viesť mestom a príbehom mesta, tak presne o tom sú turistickí sprievodcovia. Neznamená to, že mám non-stop s niekym chodiť, pri každej poznávačke je čas na osobné voľno a odpojiť sa dá kedykoľvek.

MÝTUS č. 5

Otravuje ma ak mi má niekto na poznávacích zájazdoch organizovať čas.

Áno, súhlasím, ale pozor. Tiež nemám rada ak mi niekto povie, čo , kde, kedy a ako mám robiť. Ale ak som napr. v nejakom meste dva dni a chcem ten čas naozaj efektívne stráviť a využiť, pretože viem, že sa na dané miesto už nevrátim, tak veľmi rada uvítam, keď mi niekto odporučí ( a ten niekto tam už bol opakovane, nehovorí to len na základe jednej skúsenosti ) ako si mám program rozložiť čo najlepšie, aby som sa vyhla veciam s ktorými nepočítam a uvidela toho čo najviac. Jasné, stane sa aj na zájazdoch, že príde k nepredvídateľným okolnostiam ( nikto nemôže všetko vedieť dopredu ), ale ak mi niekto poradí, ktorým úsekom sa mám cez deň vyhýbať, ako sa kde dostať, kedy ktorú pamiatku navštíviť, kde ísť radšej ráno alebo popoludní, aby som sa vyhla množstvu turistov, na ktoré múzeum potrebujem približne koľko času, tak je to super, že sa myslí na všetko dopredu a eliminujú sa riziká, že niečo nestihnem.

MÝTUS č. 6

Vstupenky si viem kúpiť aj sama, nepotrebujem k tomu cestovku.

Okrem toho, že cestovka Vám vstupy zarezervuje tam, kde je to potrebné ( aby ste nemuseli čakať v rade), vie Vám kúpiť aj vstupenky so skupinovou zľavou, kde ušetríte peniaze a zabezpečiť výklad vo vnútri v slovenskom / českom jazyku. A to teda nie je niekedy ani najmenšia šanca, ak cestujete sami, aby kvôli vám – jednej alebo dvom, či štyrom osobám prišiel niekto a robil Vám výklad v slovenčine. Nehrozí. Pri cestovaní individuálne niekedy riskujete, že sa do konkrétneho objektu ani nedostanete, pretože na určité pamiatky individuálne vstupy napr. aj v Rusku dopredu nekúpite, keďže určité vstupenky sa predávajú len cestovným kanceláriám. Už som počula aj príbehy ako cestovali ľudia individuálne na bavorské zámky a nedostali sa na zámok Neuschwanstein, to je naozaj  ako kúpiť si zmrzlinu a mať možnosť zjesť iba kornútok. 

MÝTUS č. 7

Cestovanie na poznávačky je cez cestovku drahšie ako keby si zabezpečím dopravu a ubytovanie sama.

Pri tomto bode sa trošku zastavím a vysvetlím. Lacnejšie neznamená aj kvalitnejšie. Pozor cestovanie cez cestovku neznamená kúpiť si dopravu + ubytovanie. Hejteri cestoviek by nemali propagovať len cenu, ale aj kvalitu cestovania. Taktiež uvádzať, či cestujú cez víkend ( kedy sú ceny ubytka aj leteniek väčšinou drahšie) alebo cez týždeň ( kedy vedia hotely poskytnúť lacnejšie ceny ). Ľudia by mali pochopiť, že sa platí za kvalitu a že nehmotné veci majú svoju hodnotu. Samotný klient platí za rôzne výhody, ktoré cena zájazdu obsahuje, napríklad: ušetrenie času plánovaním cesty, šetrenie času hľadaním pamiatok, spôsobu dopravy ( v cudzom meste, odkiaľ, kam a ako, v niektorých destináciách sú zlé lokálne spojenia, cestovka zabezpečí privátnu dopravu ), dozviete sa priamo na mieste množstvo zaujímavostí a historických faktov, ktoré si niekedy nemáte možnosť všetky naštudovať, pretože niektoré pikošky, ktoré majú sprievodcovia naštudované sú k dispozícii len v cudzom jazyku. Množstvo sprievodcov pozná, ktorým štvrtiam sa vyhýbať, poznajú ako to funguje medzi domácimi. Program, ktorý má cestovka stanovený, je vždy prispôsobený tomu, aké sú reálne časové možnosti, cestovka ho vie flexiblne meniť bez toho, aby sa niečo vynechalo, keďže už mnohokrát z vlastných skúseností a z XY množstva zorganizovaných zájazdov vie, kedy sa čo stíha, kedy navštíviť ktorú pamiatku. Taktiež CK vie, že zo svojho pobytu v Toskánsku stráviť vo Florencii 4 hodiny je doslova smrteľný hriech. Všetky fakty, ktoré som v článku uviedla, prečo cestovať cez cestovku sú akousi prídavnou hodnotou, ktorú zájazd obsahuje a ktoré sú obsahom aj ceny zájazdu. Na príprave zájazdu sa podiela množstvo ľudí, o ktorých bežný klient ani nevie, celkovo tím, ktorí sa musí zladiť a všetko zorganizovať tak, aby prebehol zájazd v poriadku, taktiež musí byť vždy niekto, kto je kedykoľvek k dispozícii pri rôznych krízových situáciách, keď vás v zahraničí okradnú, stratíte doklady, ak potrebujete zdravotné ošetrenie a napr. vaša jazyková zdatnosť nie je na tom tak, aby ste v cudzom jazyku opísali všetky svoje symptómy. A hlavne, ak nechcete stráviť niekoľko dní, týždňov a mesiacov pripravovaním sa na svoj výlet, tak určite sa nebráňte cestovaním cez cestovku, aby ste neriskovali to, že nakoniec Vám organizácia vášho výletu bude trvať viac dní ako samotný výlet na ktorom polovicu vecí buď nestihnete, do niektorých pamiatok sa ani nedostanete a unikne Vám množstvo zaujímavých informácií. Tak ako na rôzne aspekty v živote, tak aj na cestovanie bez alebo s cestovkou sa treba pozrieť v širšom rozmedzí.

Jana Bapcsányová

Tipy na zájazdy