Mesto banditov existuje. Našli sme ho na Sardínii.
Taliansko
17.03.2019
Mesto banditov existuje. Našli sme ho na Sardínii.

Mesto banditov ? Veď to znie ako z filmu o Divokom západe, zasmiala som sa, keď som si o Orgosole prečítala v jednom z bedekrov. Keďže sme brázdili Sardíniu krížom – krážom a niekoľko kilometrov nás delili od tohto mestečka, neváhali sme a namierili sme si to rovno tam, veď kto by nechcel vidieť naživo mesto banditov ? Keď sme do mesta prichádzali, tak sme si ako prvé všimli tabuľu s názvom Orgosolo, ktorá bola niekoľkokrát prestrelená. Vyzerá to, že sme na správnom mieste, pousmiala som sa.

                         

Neskôr sme sa od miestnych ľudí dozvedeli, že si streľbou do dopravných značiek kráti dlhé chvíle vínom rozjarená mládež. Či to je pravda, po tom sme už nepátrali. Divoká minulosť Orgosola akoby sa vznášala mestom aj dnes.

Mesto pôsobí pomerne ošumelo, všade zatvorené okenice, sem-tam prázdne ulice, pred krčmou sedelo zopár chlapov a zvedavo si nás obzerali nie s veľmi prívetivým výrazom. Vznáša sa tu obláčik niečoho tajomného a nevypovedaného, možno tomu pridávalo aj zamračené počasie a tým pôsobilo všetko tak šedo. 

Minulosť mesta banditov

V minulosti boli v oblasti Orgosola veľmi časté únosy bohatých ľudí a krvavá pomsta bola v tejto izolovanej oblasti dosť bežná. Orgosolo sa preslávilo ako mesto banditov a zlodejov oviec. Mestečko má asi 5000 obyvateľov. Preslávil ho aj film "Banditi z Orgosola", ktorý zobrazuje ťažký život pastierov na Sardínii. Celkovo oblasť Nuoro, kde sa Orgosolo nachádza, je považovaná za najdrsnejšie horské prostredie na území Sardínie, snáď aj preto, že niektorí muži, ovplyvnení drsným prostredím a okolnosťami sa v minulosti rozhodli pre násilie ako jediný spôsob, ktorým môžu prelomiť svoju politickú a spoločenskú nespokojnosť. Celá oblasť Nuora je známa svojou pochmúrnou povesťou, nakoľko sa tu v minulosti spory medzi rodinami a súpermi často riešili streľbou. Dokonca aj Rím stále považuje provinciu Nuoro na Sardínii za problémovú oblasť.

Maľby na domoch.

Čo sme však v Orgosole namiesto banditov našli, boli nástenné maľby na domoch rôznej veľkosti, niektoré boli skoro na celej stene domu.

Prechádzali sme ulicami, kde bol takmer každý dom pomaľovaný. Videla som, že niektorí turisti sa nad nimi čudovali a zastavovali, hľadali odpoveď na otázku, čo znamenajú a čo vyjadrujú.

Tieto nástenné maľby sa oficiálne nazývajú murales. Maľby vyjadrujú každodenný život, históriu a kultúru, bežné problémy sardínskych ľudí. Zo stien na Vás pozerajú politici, rodiny zo Sardínie, revolucionári, matky s deťmi, pastieri, ľudia bojujúci za svoje práva, alkoholici s fľašou v ruke,...


Z plagátu na steny. Orgosolo, živé múzeum.

Prvou maľbou, ktorá sa v Orgosole objavila v roku 1969 bola mapa Sardínie s otáznikom, ktorá jasne naznačovala nezáujem o ostrov zo strany štátnych inštitúcií a tým nespokojnosť obyvateľov s vládou. V roku 1975 Francesco Del Casino, rodák zo Sieny, žil v Orgosole viac ako deväť rokov a učil na miestnej škole. So svojimi žiakmi sa rozhodol osláviť 30. ročné výročie oslobodenia Talianska maľbou na plagáty a rozvešať ich spolu s ďalšími súčasnými témami na plagátoch po meste. Nakoniec sa rozhodol, že aby bola práca trvalá, požiadal svojich žiakov o prenesenie obrázkov z papiera na steny domov. Neskôr začali pribúdať maľby zo života sardínskych dedinčanov, maľby o tom, čo by obyvatelia najradšej očakávali.

Po čase však maľby zachytávali aj svetové problémy, napríklad vojnu v Juhoslávii a v Iraku. Murales, ako sa maľby nazývajú, nájdete všade – na súkromných, verejných aj obecných budovách. Zdá sa, že obyvateľom to vôbec nevadí.

Niektorí chudobní obyvatelia Sardínie, nemajú svoje domy ani dokončené a tak maľby prekonávajú fádnosť domov a stávajú sa doslova galériou pod šírim nebom.

Orgosolo môžeme považovať pre svoju minulosť aj súčasnosť za jedno z jedinečných miest Sardínie a preto ho určite neobídete ani pri dobrodružnom zájazde na Sardíniu s CK PRIMA TRAVEL.

Jana Bapcsányová

Tipy na zájazdy