Ostrov Ischia, termálny klenot v Neapolskom zálive
Taliansko
15.03.2019
Ostrov Ischia, termálny klenot v Neapolskom zálive

Počuli ste už o Ischii? Termálnom ostrove v Neapolskom zálive? Nie, nie je to v Chorvátsku. A nie je to Istria. Ischia je talianskym ostrovom, približne 30 kilometrov od pevniny. Dostanete sa tam poľahky trajektom z Neapolu, naša cesta trvala 1,5 hodiny. A už nás víta prekrásne zelený ostrov s píniovými hájmi, exotickými rastlinami a palmami.

Prvé, čo Vám napadne je fakt, že ako sa v niektorých úsekoch na cestu zmestia dve autá. Majú totižto kľukaté cesty užšie ako my na Slovensku. Ale ischitánski vodiči to zvládajú bravúrne, radosť pozerať. Už počas prvých minút cítiť južanskú atmosféru, taliansky temperament, hlasné diskusie a čerstvý vánok, ktorý vanie od mora. Vitajte na Ischii !

Termálne pramene pohladia telo aj dušu

Ostrov je vulkanického pôvodu, čo sa prejavuje množstvom horúcich či termálnych prameňov. Nielenže si človek v nich príjemne oddýchne a zrelaxuje, ale majú aj liečivé účinky na pohybový aparát, gynekologické či kožné neduhy.

Najznámejšie prírodné termály sú situované pri mestečku Panza. Obľúbené miesto s názvom Sorgeto sú vlastne kamenné bazény v mori, pričom každý má inú teplotu. Fajnšmekri si prinesú vlastné jedlo, ktoré si uvaria priamo v horúcej vode. Určite vyskúšajte ! Zaujímavosťou sú aj kúpele Nitrody. Za prijateľné vstupné máte k dispozícií sprchy či kohútiky s liečivou vodou a stoličkou, veľmi vhodné na liečbu bolesti kolien. Odporúčam si umyť aj vlasy, ostanú potom príjemne hebké a lesklé. Navyše, v malom stánku predávajú aj kozmetiku, dokonca Vám poskytnú pleťovú masku zdarma. Obrovským lákadlom Ischie sú termálne parky. Dalo by sa povedať, že ide o takzvané prírodné kúpaliska s bazénmi naplnenými termálnou vodou. Ostrov ich má hneď niekoľko - najväčšie Poseidonové záhrady, Negombo s masážnymi bazénmi či pozoruhodný Tropical park. Mne sa podarilo navštíviť práve najobľúbenejšie z nich – Poseidonové záhrady, blízko mestečka Forio.

Nakoľko ostrov je hornatý, aj termálne kúpalisko je riešené terasovito. Na každej z terás Vás čaká iný bazén v teplotnom rozmedzí 15 °C – 40 °C a to všetko navyše v prekrásnej záhrade, kde je pôžitok sa prechádzať.

Každý z bazénov má svoje meno a vyznačenú teplotu vody. A tak, vyberte si svoje tiché miestečko s lehátkami a samozrejme, vyskúšajte všetky bazény. Ja som najviac ocenila Kneippov kúpeľ. Jeden by nepovedal, aká super relaxačná môže byť voda teploty 40 °C, aj ak je vonku 30 °C. Trošku som váhala pri ochladzovacom bazéne s teplotou 15 °C, keď tam vbehol 10 – ročný ruský chlapec a čľapkal sa tam. Hneď som to vyskúšala aj ja, vydržala som presne 4 sekundy. Nuž, nie som z Ruska :) Schválne, vydržíte viac ? Avšak v bazénoch sa vyžadujú kúpacie čiapky, a tak si nezabudnite jednu pribaliť.

Unikátom je aj prírodná sauna priamo v skale, kde zabudnete na všetky starosti. Ak vás už bazény omrzia, čo nepredpokladám, tak si vyrazte na súkromnú pláž Citara, na ktorú máte prístup zo záhrad. Šumenie vĺn a priezračné more Vás isto dostanú.

Symbol ostrova aj lahodný likér

Z diaľky viditeľným symbolom Ischie je Aragónsky hrad, týčiaci sa na 115 metrov vysokej skale. Postavili ho v 5. storočí p.n.l., avšak neskôr bol mnohokrát upravovaný podľa vôle momentálneho vlastníka. Aj most, ktorý spája hradnú skalu s ostrovom, bol vybudovaný až neskôr.

V súčasnosti je prístupný pre návštevníkov a pokiaľ sa radi bojíte, určite navštívte zbierku mučiacich nástrojov s exponátmi odseknutých rúk či hláv. Nemenej desivý je aj netypický cintorín mníšok. Ale aby to nebolo iba morbídne, tak z hradu sú dychberúce výhľady na celý Neapolský záliv. Ak by ste radi spoznali život domácich, vyberte sa do jedného z mestečiek. Ostrov má pomerne dobré autobusové spojenie a tak pri návšteve Foria, Sant Angela či Lacco Ameno sa nestratíte.

Za pozornosť stojí aj najvyššie položená dedinka Serrana Fontana, na úpätí najvyššej hory Mont Epomeo (789 m n. m.). Okrem spoznávania pamiatok a kostolov si nakúpite aj typické suveníry. V miestnych obchodíkoch Vám radi ponúknu nielen magnetky, ale aj citronové sušienky, víno z Ischie či likéry.

Výborné likéry sú v mnohých príchutiach ako melón, citrón alebo jahoda, až si neviete vybrať. Ja som sa tvárila dosť bezradne, ale majiteľ urobil malú ochutnávku a nakoniec si moju pozornosť získalo meloncello. Všetkým doma chutilo ! Ale kde je more ? Vedzte, že pozdĺž celého pobrežia sa nachádzajú pekné pláže. Chytajte bronz na pláži Marina, Citara či Maronti.

Posledná menovaná je tak populárna, že aj hlavná hrdinka Elena z knižnej neapolskej ságy Eleny Ferrante tu strávila svoje nezabudnuteľné prázdniny. Vychutnajte si Ischiu naplno. Po náročnom dni plnom poznávania, oddychujte a načerpajte nové sily, posaďte sa s pravým talianskym espressom v kaviarni a užívajte taliansku náladu. Kávu síce vypijete na jeden hlt, ale spomienky z Ischie ostanú navždy. La dolce vita, priatelia!

Erika Štajerová

Tipy na zájazdy