Romantické jazero Lago Maggiore s plávajúcimi záhradami
Taliansko
21.04.2020
Romantické jazero Lago Maggiore s plávajúcimi záhradami

Viete, kde je miesto, ktoré je ako stvorené pre všetky romantické duše ? Miesto, kde môžete vidieť trblietajúcu hladinu jazera, cítiť stredomorskú atmosféru, obdivovať farebné kvety, palmy, pomarančovníky a zároveň vidieť v diaľke zasnežené štíty Álp ? Viete, kde je jazero, na ktorom doslova plávajú ostrovčeky s krásnymi botanickými záhradami ? Áno, toto miesto skutočne existuje, nachádza sa v Taliansku a je ním druhé najväčšie talianske jazero Lago Maggiore a jeho Borromejské ostrovy. Časť jazera leží v Taliansku a časť vo Švajčiarsku.


Môžem povedať, že samotné jazero a jeho okolie je veľmi exkluzívnou destináciou. Spomeniem kúpeľné mestečko Stressa, kde sa nachádza viacero luxusných hotelov a atmosféra je noblesná.

Popritom ak sa vám podarí, tak ako nám, zažijete aj úžasnú prirodzenú zábavu s domácimi, kde sa sedí a tancuje vonku na ulici, spievajú a tancujú nielen hostia, ale aj čašníci. Vráťme sme sa však k Borromejským ostrovom na tomto krásnom jazere. Ostrovy sú 4 a jedno skalisko. Názov je odvodený od toho, že vlastníkmi troch ostrovov sú Borromejovci. 

Dva z ostrovov, ktoré sa nachádzajú na jazere Lago Maggiore a to Isola Bella a Isola Madre sú doslova strateným rajom, dve záhrady plávajúce na jazere. Z elegantného kúpeľného mestečka Stressa sa na ostrovčeky dostanete za pár minút. Predstavím vám dva.
Isola Bella – z jazera vyčnievava kvôli svojim terasovitým záhradám, ktoré boli označené za majstrovské dielo talianskej záhradnej architektúry a keď túto krásu uvidíte, pochopíte prečo.

Miesto je uchvacujúce a tie výhľady na jazero, no proste nie je čo dodať.

Hneď ako odtiaľ odídete, budete sa tam chcieť vrátiť. A prečo ? Lebo tú nádheru, ktorú budete vidieť, budete chcieť zažiť a precítiť znova a znova.

No poďme trošku do minulosti. Ostrov sa najprv nazýval Isola Inferiore. Borromejovci si ho najprv ani nevšímali, pretože sa skôr venovali ostrovu Isola Madre, ktorý kúpili o pol storočia skôr (zmienka o ňom v článku dole nižšie). Zmena však nastala, keď Carlo II. Borromeo začal vykupovať domy a záhrady, nakoľko na ostrove plánoval vybudovať malú rezidenciu uprostred veľkej záhrady.

A prečo sa vlastne ostrov volá Isola Bella ? Ó bella, áno, je nádherný, o tom niet pochýb, ale skutočný dôvod bol, že Carlo II. Borromeo ho pomenoval po svojej manželke Isabelle, volal sa Isola Isabella, neskôr sa meno ostrova skrátilo, jednoducho na Bella, Isola Bella.

Vaša návšteva ostrova sa neobíde bez toho, aby ste sa neprešli po honosnom zámku, ktorý je ústrednou stavbou ostrova. Mussolini sa tu snažil odvrátiť 2. svetovú vojnu a k známym hosťom patrili Napoleon, princ Charles a princezná Diana. Zámok má okolo 100 miestností.

Ďalším ostrovom je Isola Madre, ktorý dnes regulárne funguje ako botanická záhrada.

Nájdete tu bažanty, papagáje, andulky a pávy, ktoré si pyšne vykračujú po ohromujúcich záhradách.

Záhrady skrášľujú azalky, rododendrony, kamélie, vistérie, lipové a citrónovníkové stromy. Na ostrov boli dovezené kvety z rôznych kútov sveta a záhradníci s nimi experimentovali. Niektoré druhy sa v Taliansku nepestovali.

Ostrov je takpovediac zastavaný zámkom s krásnymi izbami, ale Borromejovci ho veľmi nevyužívali, slúži ako múzeum. K pozoruhodnostiam patrí bábkové divadlo pani Borromejskej. Na ostrove Isola Madre sa nachádza aj vyše 150 ročný strom Cyprus kašmírsky, ktorý Borromejovci dostali ako semeno zaslané z Himalájí. Cyprus bol neskutočne krásny, ale v roku 2006 prišlo tornádo a tento strom z koreňa vyvrátilo, ale po náročnej ,,záchrannej akcii“ venovanej stromu bol naspäť zasadený do zeme. Až po troch rokoch povedali botanici s veľkou radosťou, že sa ho podarilo zachrániť.

Na svete sú miesta, ktoré sa vám vryjú niečím do pamäti, ktoré vo vás vyvolajú nejaké emócie či už chuťami, vôňami, atmosférou, oslnivou krásou, no neviem to opísať, ale jedno z týchto miest bolo pre mňa osobne určite jazero Lago Maggiore a jeho krásne ostrovy. Ak sa niekedy rozhodnete objaviť toto miesto všetkých romantických duší, môžete sa sem vybrať na zájazd s CK PRIMA TRAVEL.

Jana Bapcsányová

Tipy na zájazdy