Adventný pobyt v Paríži? Prečo nie?
Francúzsko
06.11.2019
Adventný pobyt v Paríži? Prečo nie?

Práve tu je možnosť zažiť jeden z najkrajších adventov na svete, pretože metropola Paríž je mestom nekonečných možností. Milovníci histórie sem chodia za nádhernou architektúrou, gurmáni za skvelým jedlom a kvalitným vínom, ďalší za umením a galériami či za módnymi kúskami, romantické duše za atmosférou lásky. A po čom túžite Vy?
Ochutnať jedlá z mnohých kútov sveta? Naučiť sa tancovať tango? Vyskúšať si jazdu rýchlovlakom? Lyžovať sa v krásnych lyžiarskych strediskách? Kúpať sa v mori alebo v oceáne? Zažiť adventný čas v Paríži? Áno, poďme na to.

Tradície a zvyky počas adventu vo Francúzsku
Aj keď Francúzi nemajú tri sviatky ako my na Slovensku, vystačia si s jedným sviatočným dňom a tým je 25. december, ktorý je štátnym sviatkom v celej krajine. Je príležitosťou na stretnutie širšej rodiny a priateľov. Každoročne sa všetko začína 1. decembra Adventným kalendárom pre menších, ktorí môžu každý deň otvoriť malý darček v podobe obrázka, cukríka, čokolády. Kalendáre majú rôzne podoby, môžu byť z papiera, škatuliek, vrecúšok...fantázii sa medze nekladú. Deťom tak ujde rýchlejšie čas čakania až po Štedrý večer. Pre väčších a dospelých je potom čakanie spestrené zapaľovaním sviečok na Adventnom venci (couronne de l´Avent), ktorý býva ozdobený šiškami a sušenými kolieskami z pomarančov. Sviečky sa zapaľujú každú adventnú nedeľu, podobne ako u nás.

Potom prichádza na rad zdobenie vianočného stromčeka (Le Sapin de Noël), pod ním sa urobí dekorácia jasličiek. K dekorácii sa používali v minulosti figúrky z hliny, tzv. Santos, čo sú hlavne svätí a býva tam umiestnená Mária, Jozef, Traja králi, barančeky, oslík...a 25. decembra tam do jasličiek pribudne aj malý Ježiško. Na polnočnú omšu sa chodí vo veriacich rodinách. V každom regióne sú ešte špeciálne zvyky, napr. v Bretónsku sa pred polnocou vhadzuje do krba polienko z ovocného stromu, jedáva sa tradičná bretónska palacinka, v Alsasku chodí 6. decembra Svätý Mikuláš ( Saint Nicolas) a rozdáva deťom cukríky či mandarínky, v Savojsku nosí darčeky Le père Chalande, čo je iná verzia starčeka, ktorý rozdáva darčeky (Le Père Noël). Darčeky sa otvárajú väčšinou ráno 25. decembra. Niekedy darčeky rozdáva najmladší člen rodiny, nie však skôr ako po polnoci. Nie je tradíciou pozerať v TV filmy, no televízie počas Vianoc vysielajú mnohé filmy s vianočnou tematikou, mnohí poznajú komédiu Le Père Noël est une ordure ( Vianoce sú odpadky) alebo vianočné pesničky ako Petit papa Noël, ktorú spieval Tino Rossi alebo Douce nuit, sainte nuit ( Tichá noc, svätá noc).

Jedlá na štedrovečernom stole ( Le repas de Noël)
O sviatočnom jedálnom lístku som sa rozprávala so svojimi francúzskymi priateľmi. Rodina sa začne obyčajne schádzať k štedrovečernému stolu okolo dvadsiatej hodiny, vtedy sa pije biele víno, šampanské alebo jemné aperitívy, podávajú sa najmä predjedlá ako kačacia pečienka (fois gras), údený losos, krevety s malými sendvičmi (canapés). Obvyklá hodina začiatka večere je 21. hodina. Tradičným hlavným jedlom je morka plnená gaštanmi ( dinde farcie aux marrons), no v mnohých rodinách sa podávajú ustrice ( huîtres), mušle Svätého Jakuba ( coquilles de Saint-Jacques) alebo aj kohút na bielom víne (coq au vin blanc).

Dezert, bez ktorého si žiadna typická francúzska rodina nevie predstaviť, že by chýbal vo sviatočnom menu, je Vianočné poleno ( Bûche de Noël). Býva v rôznych obmenách, často čokoládové, malinové, pistáciové alebo v rôznych kombináciách napr. s karamelom, vanilkovou zmrzlinou a pod.

V Provensálsku sa zvykne podávať Trinásť dezertov ( Treize desserts provençaux de Noël), ktoré symbolizujú Ježiša a jeho dvanásť učeníkov. Sladký dezert je posledným a ukončujúcim chodom večere. Samozrejme, neboli by to Francúzi keby sa nepopíjalo víno. Štedrá večera trvá niekoľko hodín, často sa končí po polnoci alebo po jednej hodine rannej.

Vianočná atmosféra v Paríži
Vianočná výzdoba je každý rok v Paríži neodolateľná, mnohé obchodné reťazce sa predháňajú v nápaditosti a originalite svojich výkladov, ktoré sem pritiahnu návštevníkov z celého sveta. Adventná nálada v obchodných galériách, príjemné melódie, svetelné reklamy na bulvároch, vôňa pečených gaštanov po celom meste, sladký závan z pekárničiek, šíriaca sa aróma lahodnej kávy alebo horúcej čokolády či punčov láka svojich obdivovateľov. Nad všetkým množstvo trblietajúcich svetielok vrátane svetla zo „Železnej dámy“, Eiffelovej veže. Radi by ste všetko videli na vlastné oči? Poďte si vychutnať najlepšie delikatesy do Paríža, potešte svojich najmilších adventným pobytom, prekvapte svoju rodinu alebo priateľov, urobte im radosť a zohrejte im srdcia. Budú mať na dlhý čas zážitky, o ktorých dávno snívali.

Viera Ďurčaťová

Tipy na zájazdy