Čomu sa čudujú turisti v New Yorku ?
USA
05.02.2019
Čomu sa čudujú turisti v New Yorku ?

Tak ako spieva Frank Sinatra, tak sen mnohých je zobudiť sa v New Yorku, v meste, ktoré nikdy nespí, v meste, ktoré poznáme z mnohých slávnych filmov.... v meste, ktoré miluje Robert de Niro, Woody Allen, Taylor Swift a mnoho ďalších známych osobností. O New Yorku sa už popísalo dosť,  ale teraz to zoberieme z iného súdka a to sú veci, nad ktorými sa permanentne turisti, ktorí do New Yorku prídu, čudujú. Niektoré sa nevzťahujú  len na New York, ale mnohé všeobecne na USA, píšem však o New Yorku, nakoľko konkrétne z tohto zájazdu do New Yorku sme pozbierali zopár postrehov, ktoré našim očiam a ušiam neunikli.


1. Ideme po ulici ráno, poobede, večer, v noci nad ránom a stále sú ulice plné ľudí.
New York je skutočne mesto, ktoré naozaj nikdy nespí a nie je to len klišé. Neustály pohyb ľudí na ulici, mesto, v ktorom sa asi nikdy nebudete cítiť sami, metro, ktoré funguje 24 hodín denne a 365 dní v roku a neutíchajúce svetlá. Máte pocit, že sa tu počas celého dňa non-stop niečo deje.


2. Plasty, plasty a ešte raz plasty?
Bývate v peknom 3* hoteli, prídete na raňajky a hľadáte taniere, príbor, kam si jedlo naberiete. Ale zbadáte len plastové taniere, poháre a príbor. Omyl ? Nie, takto to tu funguje. Ak máte doma pocit, že sme zavalení plastami z každej strany, tak v New Yorku sa tento pocit u Vás znásobí na maximum. Áno, aj v 3* hoteloch v New Yorku nie je nič neobvyklé, že budete raňajkovať z plastových tanierov a piť rannú kávu z plastových pohárov.


3. Spýtali sa nás, či si prosíme kávu malú alebo veľkú a odpovedali sme, že veľkú...
Ak si vypýtate veľkú kávu, nečudujte sa, že odrazu držíte v ruke pollitrový plastový pohár s riedenou prekvapkávanou kávou. Spomínate si na množstvo scén z filmu, kedy utekajú filmové postavy po ulici s veľkou kávou v ruke?


4. Až tak veľa fast foodov?
Áno, všetci hovoria, že ich tu čakali, veď prišli do Ameriky, ale až také množstvo ? Ste v USA, ktoré je rajom fast foodov a môžete si byť istý, že práve tu nájdete tie najkalorickejšie bomby. Fastfoody sa na mnohých miestach predbiehajú a ponúkajú veľké mega burgery, dokonca na mnohých miestach strhnú Váš pohľad pútače s XXL megaburgermi.


Áno, jasné, že ak budete mať šťastie, nájdete tu fastfoody aj so zdravšou formou ako napr. jogurty, zeleninové šaláty, ale ak natrafíte na zemiakovú kašu v prášku, sušené mäso alebo na potraviny, ktorých Vás dátum spotreby prežije, nečudujte sa. Ak nie ste milovníkmi fast foodov, budete sa tu tak trošku cítiť ako na inej planéte, tak ako ja.


5. Ceny tovaru boli na cenovke v obchode iné a prečo platíme pri pokladni viac ?
Ceny v obchodoch sú uvádzané bez dane. Štátna ( New Yor State tax ) a mestská daň ( New York City tax) sa pripočítava až na koniec. Vychádza necelých 9% z ceny jedla v obchodoch, liekoch a oblečení, atď., takže sa nehádajte pri pokladni, keď sa Vám bude zdať, že máte platiť menej. Ukľudnite sa. Je to v poriadku, nikto Vás nechcel oklamať, len Vám k cene tovaru pripočítali aj daň.

6. Mnoho turistov sa sťažuje na upchaté toalety.
Nebuďte prekvapení, ak sa v toaletách bude v záchodovej mise nachádzať viac vody ako u nás. Nejedná sa o upchatý záchod, ale všetky záchody sú s vyšším objemom vody. Čo Vás ešte možno na americkej záchodovej kultúre prekvapí je, že na verejných toaletách sú jednotlivé priečky posadené celkom vysoko od zeme a medzi dverami a stenou sú medzery, takže v podstate skoro každý, kto sa objaví pred dverami, Vás môže vidieť.


7. Prečo sme jediní biely v metre?
New York je výrazne multikultúrne mesto, kde nájdete množstvo Ázijcov, Hispáncov, Afroameričanov, takže občas sa stáva, že budete vo vagóne metra výrazne svietiť, pretože budete jediný biely človek.
8. Ľudia sa stále niekam ponáhľajú.
Kde sa všetci ponáhľajú ? Túto otázku sa pýtajú skoro všetci a odpoveď je do práce, do školy, na stretnutie, na rande, do obchodu,... a ktovie kde ešte, ale skutočne budete mať na ulici pocit, že všetci sa niekde ponáhľajú, nič nestíhajú.


Mnoho ľudí sa pozerá rovno pred seba, nie na ostatných, je málo takých s ktorými sa stretnete pohľadom, akoby mali sem-tam ľudia klapky na očiach a pred sebou len cieľ a cestu ako sa tam dostať. Taký zvláštny pocit, ktorý som mala aj ja, ale aj to patrí sem, aj to je New York.


Jana Bapcsányová

Tipy na zájazdy