Ako som objavila stratené Pompeje a majestátny Vezuv
Taliansko
21.07.2019
Ako som objavila stratené Pompeje a majestátny Vezuv

Mali ste niekedy v detstve chvíľku, keď ste sa chceli ísť pozrieť na historické miesta do ďalekého sveta ? Na tie, o ktorých ste čítali v učebniciach dejepisu a učiteľka o nich pútavo rozprávala ? Ja často. Už som videla Kartágo, pyramídy v Gíze aj chrám v Karnaku, ale tentoraz som zostala v Európe a prebádala skutočne pozoruhodné antické mesto – svetoznáme Pompeje. 

24. augusta v roku 79 n. l. sa udialo niečo, čo vyvoláva úžas aj hrôzu zároveň. Zvieratá boli v ten deň nepokojné, na uliciach unikali sírne výpary, pod zemou to nepokojne hučalo a z krátera sopky vychádzal čierny dym. Hoci to nebola prvá erupcia v dejinách, ako to v tom čase bývalo, obyvatelia tieto javy pripisovali hnevu bohov. Vezuv zastihol Pompejanov nepripravených.

Niekto z mesta unikol, no mnohí nie. V tom čase prosperujúce Pompeje s 20-tisíc obyvateľmi boli zasypané lávou a popolom pri erupcii neďalekého Vezuvu. Vrstva popola dosahovala hrúbku 4 – 6 metrov. Mesto bolo náhodne znovu nájdené pri budovaní zavlažovacieho kanála. Vykopávky však dnes majú nesmiernu hodnotu, poskytujú neoceniteľný pohľad na život v tých časoch.

Fascinujúci život Pompejanov
Pompeje sú krásnou ukážkou života všetkých vrstiev obyvateľstva v období starovekého Ríma. Prejdete sa uličkami, objavíte divadlo, kúpele, patricijské domy, hlavné námestie alebo aj verejný dom.

Ale pekne po poriadku. Už pri vchode som si uvedomila, že archeologická lokalita nemá núdzu o návštevníkov. Za pekného počasia, aké bolo, sa do nej nahrnú tisíce ľudí dychtiacich po zážitkoch či poznaní. Našťastie, mesto je dosť rozsiahle, takže sa to všetko roztratí. Vchádzala som cez turnikety pri bráne Porta Marina. Po krátkej prechádzke alejou sme sa dostali k divadlu.

Skutočne impozantná stavba. Pompejania mali radi zábavu, relax a radi sa stretávali pri pohári vína. Vlastne, oni pili víno ako my dnes vodu. To je predstava :) Po vydláždených uličkách sa dostávame k domom bohatých obyvateľov. Museli byť skutočne krásne. Mnohé z nich zdobili fresky, záhrady či mali vlastné kúpele. Môjmu oku neušiel Dom s Faunom.

V hlavnom átriu je vystavená socha Fauna. Samozrejme, iba replika, tá pravá bronzová je v múzeu v Neapole. Ale tento dom ukrýva aj iný unikát. Jednu z najvýznamnejších mozaík antiky znázorňujúcu Bitku Alexandra Veľkého s Dáriom. Táto vystavená replika bola skutočne famózna a keď som počula, že sa skladá z 1,5 milióna kociek, musela som len uznanlivo pokývať hlavou. Ako dlho to skladali ? Významný je aj dom dvoch obchodníkov – Vettiovcov. Človek sa môže pokochať nádhernými nástennými maľbami, ktoré si doteraz zachovali sviežosť farieb. Nádhernou ukážkou staviteľstva je Hlavné námestie, tzv. Fórum.

Je veľkosti približne 38 x 157 metrov, obdĺžnikového tvaru, tak som ho prešla dookola. Uvedomila som si, že som v samotnom centre Pompejí, kde pred tisícročiami pulzoval hospodársky a verejný život. Pri prehliadke sme nevynechali chrámy, kde miestni obyvatelia vzdávali hold bohom a prosili ich o pokojný a samozrejme, honosný život. Všetkých v skupine však zaujala iná budova – verejný dom. Ani nie tak zariadením, ako falickými symbolmi na fasáde domu. Hneď všetci ožili :) Dokonca, symbol falusu sa nachádza aj na dlažbe, kde slúži ako šípka ukazujúca smerom k verejnému domu. To len aby niekto nezablúdil :) Pompeje boli plné remeselníkov a obchodníkov, krásne zachovalá je napríklad Modestova pekáreň. Mňa uchvátili unikátne pece na pečenie chleba, ktoré ani tak nie sú rozdielne od našich.

Dokonca, zachovalo sa aj 81 zuhoľnatných chlebov, ktoré tam však nie sú. Pompeje sú prekrásnym areálom vykopávok, kde sa ponoríte do ich sveta a možno zistíte, že by sa Vám taký život celkom aj páčil. 

Majestátny, ale aj nebezpečný Vezuv
Ale poďme sa pozrieť na miesto, kde to vlastne všetko začalo. Čo spôsobilo skazu Pompejí? Odpoveď je všeobecne známa. Erupcia sopky Vezuv, ktorá je však stále činná. Momentálne len akoby driemala.

Nachádza sa neďaleko Pompejí a je možné sa dostať až na úplný vrchol, ku kráteru. Autobus nás vyviezol do výšky 1 000 m n. m. Avšak už cesta tam je zážitkom. Uličky sú úzke, kľukaté a neprehľadné, veľký autobus musel do každej trúbiť. Autá často cúvali, lebo sa jednoducho obe vozidlá do zákruty nezmestia. Také na Slovensku nezažijete. Od kvóty 1 000 metrov nad morom idete už po vlastných. Je to dosť stúpanie, cesta na hor sa kľukatí, trvá približne 30 minút, ale vyšli sme všetci. Nemusíte sa toho obávať, ani ja nie som nijaký trénovaný športovec.

Už po ceste nahor sa mi naskytajú nádherné výhľady do okolia, ktoré využívam na fotenie a vydýchanie sa. Keď zazriete prvý obchodík, viete, že ste hore. Potom si už len príjemnou prechádzkou obzriete kráter vulkánu. Pozdĺž trasy sa vinie drevené zábradlie a vyšliapaná cesta, počas ktorej nazriete hlboko dnu a vidíte vulkán stále z inej perspektívy.

Keď máte čas, v ďalších obchodníkoch si kúpite kávu, pohár vínka alebo lávové čierne magnetky a užívate si prítomnosť na vrchole Vezuvu. Zvláštny je pocit, že ste na sopke, ktorá je stále činná a preto monitorovaná vedcami. Kedykoľvek sa môže prebudiť a preto sú chvíle pri kráteri také vzácne. 

Výlet do Pompejí a na Vezuv Vám isto zaberie celý deň. Ak sa však naň pripravíte, strávite jedinečné chvíle v objatí histórie či prírodných úkazov. Nezabúdajte na dostatok tekutín, obujte si pevnú, najlepšie aj uzavretú obuv, na hlavu si dajte klobúk alebo šiltovku, lebo môže byť skutočne horúco. A ak si k tomu pribalíte aj dobrú náladu, objavíte miesta, na ktoré tak ľahko nezabudnete. A CK PRIMA TRAVEL Vám pri tom bude s radosťou asistovať.

Erika Štajerová

Tipy na zájazdy