Chystáte sa do Florencie ? Tieto rady sa Vám možno zídu
Taliansko
12.02.2019
Chystáte sa do Florencie ? Tieto rady sa Vám možno zídu

Čím viac sa stretávam s turistami rôznych kultúr, ktorí navštevujú toto „moje“ nádherné mesto a túto „moju“ nádhernú krajinu, tým viac si uvedomujem, že majú častokrát skreslené a niekedy až príliš dokonalé predstavy o tomto kraji, o ľudoch, o zvykoch, o jedle a o kultúre.

Treba sa ale pripraviť na to, že niektoré zvyky môžu byť iné ako u nás a pre mnohých možno aj nelogické. Ale veď práve to je čaro cestovania a spoznávania, nie ? Taliansko je naozaj nádherná a čarovná krajina, ale hoci nie je až tak ďaleko od Slovenska, aj tu platí : Iný kraj, iný mrav... Rozhodla som sa teda spísať pár mojich postrehov, ktoré vám možno pomôžu pred vašou dovolenkou naladiť sa na tú pravú, toskánsku - taliansku nôtu a počítať s niektorými vecami dopredu. 

Turisti sa často čudujú :
Ako je to možné, že od jednej je všetko v Taliansku zatvorené ? Prečo reštaurácie zatvárajú o tretej ? Kde sa teraz najem, ak som hladný okolo štvrtej ? Kde si môžem dať dobrú polievku? Florencia je stále takáto preplnená ? Tu sa nedá zaparkovať pri hlavnom námestí ? Prečo som za obyčajnú kávu zaplatil 5 € ???

Tak napríklad: Keď si objednávate kávu alebo cappuccino v klasickom talianskom bare, čašník vám ho automaticky položí na pult. Ak si chcete sadnúť a pri popíjaní čítať noviny, musíte si ho odniesť sami (ak sa vám čašník ponúkne, že vás obslúži, tak ste buď pekná a sympatická turistka, alebo osoba staršieho veku aspoň na dvoch barlách :)

KÁVIČKA S VÝHĽADOM
Pripravte sa na to, že ak sa rozhodnete ísť na kávu na jednom z nádherných florentských námestí ako je napr. Piazza della Signoria alebo Piazza della Repubblica, Piazza del Duomo, káva pri pulte síce bude stáť 1 €- 1,20 €, ale ak si budete chcieť sadnúť, môže vás to vyjsť až na 4 €- 5 €.

Tak to bude aj s jedlom. Posediačky stojí všetko viac. Toto samozrejme neplatí v normálnych, neturistických baroch. Pre istotu sa na to v centre mesta vždy spýtajte, lebo sa vám môže stať, že za romantické raňajky (síce s výhľadom) zaplatíte 20 €.

POLIEVKY
Pokiaľ sa rozhodnete ísť do niektorej z reštaurácií, polievky v jedálnom lístku naozaj nehľadajte. A už vôbec nie takú tú našu klasickú - paradajkovú. Mnohí si myslia, že je to typické talianske jedlo ako taká pizza alebo cestoviny, ale nie je to tak. Tú môj muž a jeho rodina jedla prvýkrát, keď k nim zavítala slovenská dievčina - ja. V Toskánsku nájdete polievky ako napr. Minestrone, Ribollita alebo Pappa al pomodoro, ale sú to veľmi husté polievky a v lete ich nemávajú v ponuke až tak často.

!! KEČUP !!
Pri prechode na talianske územie kečup radšej vyraďte zo svojho slovníka. Úplne. A už vôbec ho nespomínajte v súvislosti s cestovinami.

PIVO
Slováci sú zaťažení na pivo - to všetci vieme a Taliani to naozaj chápu. Pivo a ženy je asi jediná vec, ktorú nám závidia. Čo nám ale závidia ešte viac, je cena piva. V Taliansku sa musíte pripraviť na to, že také malé pivo môže stáť viac ako 3 € !!! Moje odporúčanie ? Ste v Toskánsku. V raji červeného vína. Pite víno, víno a ešte raz víno... Piť pivo v Toskánsku, kde aj v tej najzašitejšej reštike vám budú liať dobré Chianti je jednoducho hriech.

COPERTO
Keď sa rozhodnete ísť na obed alebo na večeru do niektorej z reštaurácií, pripravte sa na to, že vám bude automaticky zaúčtované tzv. COPERTO - je to poplatok za prestieranie a chlieb. Výška coperta sa môže pohybovať od 1,50 € až do 5 € (v tých luxusnejších reštauráciách) / na osobu... V jedálnom lístku je to síce napísané vždy, no v spodnej časti a veľmi malými písmenami. Taliani to berú úplne automaticky, no nepripravený turista môže zostať nemilo prekvapený.

SIESTA
V Taliansku siesta naozaj existuje. Niekde viac, niekde menej, niekde dlhšie, niekde kratšie. Môže sa stať, že reštaurácie v historickom centre mesta budú otvorené celý deň, ale vo väčšine prípadov majú kuchyňu otvorenú od 12:00 hod. - 15:00 hod.. Následne potom otvoria o 19:00 hod., kedy začínajú s večerou. Taliani len krútia hlavami a nechápu, ako môžu reštaurácie u nás fungovať celý deň.

TRINGELTY
Taliani sprepitné zásadne nedávajú. Jednoducho to tu tak funguje, ale práve preto čašníci v Taliansku milujú zahraničných turistov, ktorí si naopak, na dobré maniere potrpia :)

ZMRZLINA
POZOR !!! Veľmi dôležitá informácia pre milovníkov zmrzliny. Nie všade, kde vidíte zmrzlinu, vidíte naozaj dobrú zmrzlinu. Zmrzlina je naozaj moja slabosť a srdce mi trhá, keď vidím ako turisti stoja niekde na Ponte Vecchio alebo na Via Calimala a robia si sériu selfie fotiek s tou najhnusnejšou a najdrahšou zmrzlinou v meste. Nedajte sa oklamať. Keď vidíte v centre mesta vysokánske kopce zmrzliny obložené ovocím, ktoré určite hneď upútajú vašu pozornosť, naozaj nekupujte !!! Určite nie sú čerstvé, sú plné ľadu a na ich výrobu používajú ovocie veľmi nízkej kvality. Florenťania sa na to veľmi hnevajú a zásadne tam nechodia. Ďalšia vec. V Taliansku neplatíte za kopčeky. Tu si vyberiete veľkosť kornútka alebo tzv. pohárika. Cena sa líši vzhľadom na ich veľkosť.

No a posledný postreh, možno sa vám zíde :)

TOALETY
Mojich klientov vždy dopredu upozorním, nech berú talianske toalety trošku s rezervou a neutvárajú si podľa nich obraz o celej krajine. Áno, na prekvapenie mnohých, toalety vo väčšine talianskych barov alebo reštaurácií nie sú vonkoncom reprezentatívne a Slovensko je na tom miliónkrát lepšie, ba dokonca, podľa môjho názoru, ide príkladom. To, že nájdete pri umývadle dve nádobky na mydlo ešte neznamená, že budú plné a na mieste, ktoré je vyhradené pre toaletný papier bude vo väčšine prípadov iba prázdny držiak. :-)
Ďalšia zaujímavosť, s ktorou sa na Slovensku nestretávame, sú toalety, kde pri umývadle nebude kohútik na pustenie vody. Vtedy sa pozrite pod umývadlo a nájdete tam niečo ako „pedále“, buď iba jeden (modrý) - na studenú vodu alebo dva (červený + modrý) - na studenú a teplú vodu, ale aj tak bude určite tiecť iba studená :-)) No čo už. 

Benvenuti in Italia. V krajine, kde aj La dolce vita vie turistu občas poriadne vytočiť. Dúfam, že vám týchto pár postrehov raz pomôže a budete mať počas vášho času stráveného v tomto nádhernom kraji iba samé milé prekvapenia.
Arrivederci z Florencie.

Kristína Baroni

Tipy na zájazdy