Ako oslavujeme Veľkú noc vo Francúzsku
Francúzsko
20.04.2019
Ako oslavujeme Veľkú noc vo Francúzsku

Prílet veľkonočných zvonov naplnených čokoládou

Podľa francúzskych kresťanských tradícií, ktoré pochádzajú ešte zo 7. storočia, všetky zvony stíchnu od Ježišovej smrti na Zelený štvrtok až do Veľkonočnej nedele do dňa jeho zmŕtvychvstania. Je to na znak obrovského smútku z Ježišovho utrpenia a smrti. Krásne vyzdobené a pestrofarebnými stužkami skrášlené zvony s krídlami odlietajú do Ríma, kde ich požehná pápež. Potom sa s veľkou radosťou a hlasným zvonením vracajú na Kristovo zmŕtvychvstanie, oznamujú dobré správy. Zvony sú naplnené čokoládovými vajíčkami, ktoré sa rozsypú do všetkých záhrad. Deti vybavené košíkmi s nadšením hľadajú poskrývané vajíčka po záhradách a parkoch.



Tradícia rodinných stretnutí

Výskanie poliatych dievčat ? Švihanie nemilosrdnými prútikmi na posilnenie zdravia ? Nie, toto sú naozaj tradície spojené so Slovenskom. Vo Francúzsku toto nepoznajú, ba dokonca sa im to zdá veľmi zvláštne a odvážne. Veľká noc a veľkonočné sviatky sú vo Francúzsku spojené s jedinečnou príležitosťou na stretnutie širokej rodiny pri dobrom jedle. Tradične by na stole nemala chýbať jahňacina. Typickým jedlom je „gigot d´agneau cuit au four“ (pečená jahňacina v rúre) s bylinkami z Provensálska na rasci s cesnakom a olivovým olejom. Ako príloha sa zvykne podávať zelenina, najmä „haricots verts“ (zelené fazuľky) spolu s pečenými zemiakmi v rúre. Dezert, ktorý sa zvykne podávať je v tvare koruny, tak sa aj volá – Couronne de Paques (veľkonočná koruna).

Deti v regióne Alsace na francúzsko-nemeckých hraniciach vyrábajú malé hniezda, dúfajúc, že zajačiky oznamujúce Veľkú noc im prinesú veľa rôznych čokoládových vajíčok a ony si pochutia na ich rôznych príchutiach.

„Chasse aux oeufs“ (lovenie, hľadanie vajíčok)

V Paríži sa na mnohých miestach, hlavne v parkoch, zoologických záhradách, či v zámockých záhradách organizujú „lovecké aktivity“ okolo vajíčok. Veľká noc je pre mnohé deti synonymom šťastia a netrpezlivého očakávania.

Okrem toho si prídu na svoje aj milovníci čokolády a čokoládových pochúťok. V rámci degustácií dostanú príležitosť na objavovanie nových a netradičných dobrôt. Výrobcovia sa predháňajú v nápaditosti svojich veľkonočných výkladov, lákajú svojimi kreáciami kupujúcich a doslova pozývajú dnu, len aby opäť predviedli svoje najlepšie kúsky a majstrovstvo vo výrobe čokolády.

Každý rok testujú naše chuťové poháriky s príchuťami pomarančov, mäty, citrónu, mandlí, fantázii sa medze nekladú... dokonca aj neobvyklými ako je slaný karamel, čili papričky, gaštany a podobne. Nie je raritou, ak uprostred obchodíka s čokoládou tróni uprostred priestoru nadrozmerná figúrka z čokolády alebo z výkladu nakúka na okoloidúcich veľký plyšový zajac ako je to tento rok napr. u značky Lindt. V Musée du chocolat (Múzeum čokolády) sa v ich ateliéri môžete naučiť ako si vyrobiť svoje čokoládové vajíčka a ozdobiť ich. V štvrti Montmartre v Musée de Montmartre sa chystajú hľadať vajíčka v záhrade Jardin de Renoir, rovnako tento rok pripravujú ateliéry na dekorovanie vajíčok a výrobu symbolov jari, najmä výrobu sliepok a zajacov. 

V známom Aquarium de Paris (Parížske akvárium) pripravujú veľké prekvapenia presne na Veľkonočnú nedeľu, okrem hľadania vajíčok sa bude súťažiť o dve obrovské čokoládové ryby vďaka spolupráci s vyššie spomenutým Múzeom čokolády. Ani v okolí Paríža sa nezaostáva. Farma „Ferme de Galle“ v Saint-Cyr-l´École uvíta návštevníkov vo svojich priestoroch, kde budú deti zbierať ozdobené vajíčka a budú ich zamieňať za tie z čokolády. Na farme je príležitosť poobzerať si hospodárstvo, no hlavne pozorovať domáce zvieratká, ktoré tu žijú svoj denný život.

Celé rodiny s deťmi sa každoročne vydávajú na výpravy do okolitých zámkov v Ile-de-France (francúzsky ostrov okolo Paríža), aby spolu strávili príjemný jarný čas. Už 14. ročník najväčšieho hľadania vajíčok vo Francúzsku v záhradách zámku Vaux-le-Vicomte bude počas víkendu medzi 20. – 23. aprílom 2019.

Okrem toho budú pripravené súťaže, tento raz aj pre dospelých Veľká hra 1, 2, 3, Soleil, pre malých hľadanie vajíčok z čokolády ďalšej prestížnej, viac ako 100 ročnej značky Leonidas. Súčasťou programu budú aj ateliéry maľovania na tvár a promenády na poníkoch. V ďalšom zámku Breteuil krásne spojili hľadanie vajíčok s rozprávaním príbehov od Perraulta a s ateliérmi maľovania na tvár, výrobou veľkonočných hniezd a ozdobovaním vajíčok. 

Aj deti, ktoré navštívia počas veľkonočných sviatkov zoologické záhrady, sa môžu tešiť na napĺňanie svojich vreciek alebo košíkov. V ZOO Safari de Thoiry v blízkom okolí Paríža pritiahne zvedavcov a hľadačov tento nádherný areál plný vajíčok, no najmä prítomnosť úžasných zvierat, ktoré si treba rozhodne všimnúť a možno aj „strihnúť si“ nejaké krásne fotografie spolu s nimi.

Útek pred slovenskými korbáčmi a vodou za kráľovskou pochúťkou

Oslovilo Vás zahrať sa na Sherlocka Holmesa? Každý rok je príležitosť uniknúť slovenským korbáčom a spoznať iné tradície v okolitých krajinách. Možno to bude jeden rok napríklad Francúzsko.

Kto z Vás má rád čokoládu a rád by ochutnal rôzne špeciality overených výrobcov čokolády, ten si tu určite vyberie. Horúca čokoláda bola doslova fetišom francúzskeho kráľa Ľudovíta XV., mal ju veľmi v obľube, pretože bola považovaná za afrodiziakum. Kráľovský gurmán zo zámku vo Versailles si ju dokonca sám aj pripravoval a mal svoj vlastný recept. Nech sa páči, vyskúšajte: v hrnci dáme rozpustiť kúsky čokolády na miernom ohni, vmiešame čerstvý žĺtok, nesmie vrieť. Podávame v šálke s tanierikom. Ak pripravujeme čokoládu večer na ďalší deň, je lepšie, ak najprv do nej vmiešame vyšľahanú penu z bielka a dokončíme vmiešaním žĺtka. Dobrú chuť!

Viera Ďurčaťová

Tipy na zájazdy